Donacije nisu sve: šest načina kako poduzetnici mogu pomoći zajednici

Poduzetnici

Naš pomalo materijalistički mentalitet shvaća društvenu odgovornost poduzetnika relativno usko. Ona egzistira gotovo isključivo u donacijskoj dimenziji: kao transakcija između poduzeća A i udruge ili zaklade B. No, to je samo malen dio onoga što poduzetnici mogu učiniti za zajednicu. Provjerite što sve možete učiniti za svoje okruženje i tako preobraziti svoju sredinu!

1. Karijerno savjetovanje

Ponudite svoje vrijeme i savjet osobi koja je tek ušla u svijet rada ili ima puno manje iskustva. Mnogo je pitanja u glavi osobe koja tek ulazi u profesionalni svijet. Natjecati se za posao A ili B? Koju edukaciju odabrati? Kako postupiti u nekoj stresnoj situaciji unutar tima? Koji smjer odabrati za napredak u karijeri? Odabiri su kudikamo lakši uz dobro usmjerenje iskusnog profesionalca.

2. Mentoriranje poduzetnika-početnika

Slično kao i kod karijernog savjetovanja, iskusniji poduzetnici mogu iskoristiti svoje spoznaje, znanja i resurse da usmjere novog poduzetnika na pravi put. U tom početnom, kritičnom razdoblju savjet onoga koji je naučio na vlastitim pogreškama može uštedjeti drugome mnogo dragocjenog vremena i novca te tako značajno povećati šanse za uspjeh. Ne treba zanemariti ni da poduzetnički počeci znaju biti prilično usamljeni, pa i psihički zahtjevni. Podrška koju u tim trenucima mogu pružiti kolege poduzetnici bit će od velikog značaja.

3. Dijeljenje resursa

Vrlo jednostavno! Poduzetnik možda ima prostor, opremu ili drugi resurs koji može ustupiti nekoj udruzi ili inicijativi. Tako im može uštedjeti značajni iznos novca. Organizacijama civilnog društva često savjetujem da razmisle mogu li učiniti upravo to: zatražiti od poduzetnika ovaj oblik pomoći, koji je često mnogo jednostavnije pružiti.

4. Preporuke

Često je najveći kapital koji poduzetnici imaju onaj društveni. Uz pomoć svojih profesionalnih kontakata, oni mogu brže i lakše pronaći posao teško zapošljivoj osobi ili dati preporuku nekome tko kandidira za radno mjesto. Osobi koja je, primjerice, izgubila posao i traži novi, takva pomoć može biti jako vrijedna. Ako jedan poduzetnik u datom trenutku i ne zapošljava radnika tih vještina, nerijetko će poznavati drugog kome bi dobro došao: među svojim partnerima, klijentima ili dobavljačima.

5. Nova ulaganja

Zamislite da je u okolnostima radnik u ugostiteljstvu dobio otkaz. Želi se prekvalificirati i obavljati građevinske radove kao mali obrtnik, ali mu nedostaje kapital za opremu ili prve mjesece dok ne dobije novac za prve obavljene poslove. Kao otac obitelji, ima i svoje dostojanstvo i ponos te možda neće tako lako prihvatiti izravnu pomoć. No, ako mu poduzetnik ponudi uložiti novac u njegov posao, time nudi rješenje problema (premošćuje nedostatak likvidnosti). Istovremeno, čuva dostojanstvo oca i radnika nudeći mu partnerski pristup u kojem je spreman pričekati neko vrijeme za povrat ulaganja.

6. Kupujmo lokalno

Osnaživanje lokalne zajednice moguće je, posebno u ovim zahtjevnim trenucima, i odlukom da se kupuje od lokalnih proizvođača i poduzetnika. Bilo da se radi o božićnim poklonima za obitelj ili poslovne partnere, ili narudžbi usluga za vlastito poduzeće, ta odluka čini dobro. Ako svoj obrok ne naručimo od globalnog lanca, već od domaćeg bistroa ili restorana s dostavom, pomogli smo očuvati čitav lanac nabave. I to je oblik brige za lokalnu zajednicu, pa i domoljublja, ako hoćete!

Poduzetnici ne moraju biti samo vlasnici poduzeća

Iako ono što želim reći nadilaziti domete ovog pregleda, smatram da poduzetnički pothvati nisu rezervirani za vlasnike trgovačkih društava, niti taj pothvat mora biti trgovačko društvo. Uzmite za primjer Čisteće medvjediće, projekt čišćenja okoliša u kojem su se pojedinci udružili da jednostavno – očiste okoliš. Velika korist za društvo, a mnogo radosti na licima! Da su čekali odobrenja nadležnih vlasti, razne donacije ili određeni broj članova, ne bi dugo zaživjeli. A to nas dovodi do sljedeće istine.

Dobrim inicijativama i projektima sredstva će ubrzo dolaziti sama. Ako čekamo da se lijepe stvari dogode, možda ćemo jedino lijepo umrijeti. Ne treba čekati druge, već jednostavno krenuti. Potom će doći: vrijedne ruke, sredstva i otvorena vrata. Zato si dajmo jedno obećanje: da nećemo čekati dopuštenje da danas učinimo nešto lijepo za sebe i druge.